Welkom bij onze blog over de verborgen schatten van de Italiaanse wijnregio Piemonte. Deze regio staat bekend om zijn prachtige landschappen, rijke geschiedenis en natuurlijk de heerlijke Piemonte wijn. Maar er is nog zoveel meer te ontdekken in deze regio, en daar willen we je graag meer over vertellen.

De geschiedenis van Piemonte

Piemonte, wat letterlijk 'aan de voet van de bergen' betekent, is een regio in het noordwesten van Italië. Het is een van de grootste wijnproducerende regio's van het land en staat bekend om zijn kwalitatieve wijnen. Maar wist je dat de geschiedenis van wijnbouw in Piemonte teruggaat tot de Romeinse tijd? De Romeinen brachten de eerste wijnstokken naar deze regio en sindsdien is de wijnproductie hier alleen maar gegroeid.

De verschillende druivensoorten

Er zijn verschillende druivensoorten die worden gebruikt voor het maken van Piemonte wijn. De bekendste en meest gebruikte is de Nebbiolo druif, die voornamelijk wordt gebruikt voor de beroemde Barolo en Barbaresco wijnen. Maar ook de Barbera, Dolcetto en Moscato druiven worden veel verbouwd in deze regio. Elke druivensoort heeft zijn eigen unieke smaak en karakter, wat de diversiteit van Piemonte wijn nog groter maakt.

Ontdek de verborgen schatten

Naast de bekende wijnen zoals Barolo en Barbaresco van colaris, zijn er nog vele andere pareltjes te ontdekken in Piemonte. Zo is er bijvoorbeeld de Gavi di Gavi, een witte wijn gemaakt van de Cortese druif. Deze wijn heeft een frisse en fruitige smaak en past perfect bij visgerechten. Ook de Roero Arneis, een witte wijn gemaakt van de Arneis druif, is zeker het proberen waard. Deze wijn heeft een volle en aromatische smaak en gaat goed samen met pasta en risotto gerechten.

Maar Piemonte heeft niet alleen heerlijke wijnen, ook op culinair gebied is er genoeg te ontdekken. Probeer bijvoorbeeld eens de beroemde truffels uit Alba, of geniet van een heerlijke risotto met porcini paddenstoelen. En vergeet ook zeker niet de prachtige steden en dorpjes te bezoeken, zoals Turijn, Asti en Barolo. Hier kun je genieten van de rijke geschiedenis en cultuur van de regio.

Ontdek Piemonte wijn zelf

Ben je na het lezen van deze blog ook zo nieuwsgierig geworden naar de verborgen schatten van Piemonte? Breng dan zeker eens een bezoek aan deze prachtige regio en ontdek de heerlijke wijnen en culinaire hoogstandjes zelf. Of haal een fles Piemonte wijn in huis en geniet thuis van de unieke smaken en geuren van deze regio. Proost op het goede leven in Piemonte!